La musulmani e de-ajuns să pronunţi de trei ori cuvântul „talaaq“ pentru ca divorţul să fie declarat instantaneu. Trebuie să fii atent cu folosirea sa.
În 2004, în statul Orissa (nord-estul Indiei), un bărbat nervos care a apucat să pronunţe de trei ori cuvântul înainte de a retracta s-a văzut despărţit de nevastă. Indiferent ce a zis şi făcut ulterior, comunitatea religioasă nu i-a mai recunoscut căsătoria.
Pentru femeile musulmane, divorţul şi căsătoria rămân subiecte delicate. Onoarea femeilor, legată de castitate, e îndeaproape supravegheată de familie. Şi acum, în nord, fetele care ies seara, se plimbă cu băieţi sau, mai rău, îndrăznesc să se mărite cu cineva dintr-o castă inferioară, sunt molestate şi uneori ucise de taţii şi fraţii care se erijează în „gardieni" ai onoarei familiale.
Chiar şi la New Delhi violenţa la care sunt supuse femeile e legendară. Potrivit statisticilor, în acest oraş au loc 30% din violuri.
Femeia celibatară e şi mai vulnerabilă. Una dintre surorile tatălui meu nu s-a măritat niciodată. A trăit toată viaţa în casa părinţilor, cu consemnul să nu se întoarcă niciodată după apusul soarelui.
Altădată, femeile nici nu-şi puneau problema căsătoriei. Nu aveau mijloace s-o facă. Bunica mea l-a văzut prima oară pe bunicul în ziua căsătoriei. Am întrebat-o odată dacă au fost fericiţi. Nici n-a înţeles întrebarea. Şi azi, cuplurile tinere nu au destulă libertate pentru a se cunoaşte înainte de căsătorie. De aceea, decepţiile sunt frecvente.
În trecut, ruşinea, imposibilitatea de a se întoarce în familie şi aceea de a-şi câştiga traiul împiedicau, din nefericire, femeile să-şi părăsească soţii. Aici, puţin câte puţin, lucrurile s-au mai schimbat. Revistele pentru femei abordează deschis sexualitatea şi dau sfaturi despre cum să-ţi înfrunţi soţul abuziv. Mai rămâne ca şi mentalitatea bărbaţilor să se schimbe. @N