Încasările statului din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai puţin decât estima Guvernul că va colecta în acest an, pe fondul scăderii drastice a numărului de înmatriculări auto. Pentru acest an, Guvernul a proiectat încasări totale de 1,64 miliarde lei din taxa auto, dar a fost obligat ca, pe finalul anului, să revizuiască suma preconizată la 636,4 milioane lei. Modificările au fost operate prin rectificarea
Încasările statului din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai puţin decât estima Guvernul că va colecta în acest an, pe fondul scăderii drastice a numărului de înmatriculări auto.
Pentru acest an, Guvernul a proiectat încasări totale de 1,64 miliarde lei din taxa auto, dar a fost obligat ca, pe finalul anului, să revizuiască suma preconizată la 636,4 milioane lei.
Modificările au fost operate prin rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru Mediu, unde sunt vărsate sumele încasate din taxa auto.
Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.
Încasări mai mici pe o piaţă auto în scădere
Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.
Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut cu 60% în primele 11 luni, la 104.699 de unităţi, iar cele de maşini rulate cu 29%, l