Cele mai importante criterii în evaluarea şi calcularea poliţei sunt anul construcţiei, materialele folosite şi zona seismică. Sursa: Shutterstock
În ultimii ani, s-a dovedit că o casă asigurată te poate salva de foarte multe costuri, mai ales în cazul proprietarilor de imobile aflate în zone cu un grad ridicat de risc.
Principalele lucruri de care ţine cont un asigurător când încheie o poliţă pentru un apartament sau o casă sunt materialul de construcţie al acestora şi amplasamentul.
Spre exemplu, la Uniqa România, contează tipul constructiv (în principal cu referire la gradul de combustibilitate - capacitatea materialului de a se aprinde şi de a arde - n.r.), anul în care a fost construită clădirea şi zona seismică în care se află locuinţa (conform zonării seismice a teritoriului României agreată de asigurător).
Am putea spune că la fel de importante sunt şi amplasarea locuinţei în zonă, dar şi modalitatea de plată a primei de asigurare, care poate fi făcută integral sau în rate).
Cost în funcţie de judeţ
Dacă ar fi să luăm ca exemplu un apartament într-un bloc construit din prefabricate de beton armat, în anul 1985, cu pachet de riscuri uzual solicitat (incendiu, trăsnet, explozie, catastrofe naturale, fenomene atmosferice) şi plata primei de asigurare s-ar face în rate trimestriale, costurile s-ar diferenţia. Astfel că, poliţa va costa un anumit procent din costul locuinţei. În Cluj, poliţa va fi 0,10% din preţul imobilului, în Hunedoara - 0,12%, în Piteşti - 0,14%, iar în Bucureşti - 0,16%”, spun reprezentanţii Uniqa România. În principiu, dacă În Cluj apartamentul costă 100.000 de euro, poliţa va ajunge la un preţ de 100 de euro pentru un an.
Expunerea la riscul seismic, deloc de neglijat
La Allianz Ţiriac Asigurări contează şi încadrarea în zona cu expuner