Rezervat când e vorba să vorbească despre greşelile comise de guvernările de după revoluţie şi cu atât mai mult despre cele care s-au petrecut cât timp era la putere, Ion Iliescu este tranşant când vine vorba despre desfiinţarea CAP-urilor. Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru capital.ro că a fost convins de faptul că desfiinţarea în 1990 a Cooperativelor Agricole de Producţie e o prostie, dar acuză faptul că respectivul contextul politic l-a împiedicat să aper
Rezervat când e vorba să vorbească despre greşelile comise de guvernările de după revoluţie şi cu atât mai mult despre cele care s-au petrecut cât timp era la putere, Ion Iliescu este tranşant când vine vorba despre desfiinţarea CAP-urilor.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru capital.ro că a fost convins de faptul că desfiinţarea în 1990 a Cooperativelor Agricole de Producţie e o prostie, dar acuză faptul că respectivul contextul politic l-a împiedicat să apere ideea importanţei asocierii pentru obţinerea de performanţe agricole.
„Am desfiinţat CAP-urile, iar asta a fost marea prostie. A fost o decizie politic influenţată. A fost un val demolator care considera cooperativele ca fiind structuri comuniste şi unii mă acuzau pe mine că apăr cooperativele. Cooperaţia ca idee era mai veche decât partidul comunist”, se apără Ion Iliescu.
„Mihalache, şeful Partidului Naţional Țărănesc în anii 20, li s-a adresat ţăranilor spunându-le ‚Fraţi ţărani, întovărăşiţi-vă în cooperative de producţie!’. Iată, aşadar, ce mesaj! Dar el se referea la modelul olandez, la ţara cea mai avansată pe atunci în plan agricol”, explică preşedintele de onoare al PSD.
Nemţii: „De ce aţi închis cooperativele?”
Iliescu exemplifică faptul că ungurii, cehii, polonezii nu şi-au desfiinţat cooperativele şi povesteşte despre un şef de land german