Vinul fiert este aproape o tradiţie de iarnă, fiind una dintre băuturile pe care europenii le consumă în sezonul rece, în special în preajma Sărbătorilor, fiind una dintre acele licori care nu doar potenţează aromele mâncărurilor, ci conferă şi o senzaţie de confort şi de linişte.
Vinul fiert este una dintre băuturile alcoolice calde care pot fi servite cu orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere animată, alături de prieteni, fie că vă doriţi o seară liniştită, în care familia se adună la poveşti în jurul mesei. Licoarea se prepară extrem de simplu, fiind în esenţă un vin încălzit foarte bine împreună cu diverse condimente, dintre care aromele de citrice sunt preferate.
Vinul fiert este, aşa cum spuneam, doar încălzit şi condimentat după preferinţe. Această băutură este una tradiţională în ţările europene unde clima este mai aspră, ca de exemplu în statele din nordul continentului, dar preferinţa pentru această licoare a ajuns încet-încet şi în celelalte ţări, unde gurmanzii parfumează Sărbătorile de iarnă cu aromă de vin fiert.
Istoria acestei licori benefice pentru trup şi suflet începe undeva în vremurile medievale. Pe atunci, vinul fiert era numit „Ypocras“ sau „Hipocris“, numele său venind de la părintele medicinei, Hipocrate, pentru că această băutură era văzută drept una foarte sănătoasă, fiind considerată mai pură chiar decât apa. În acele timpuri, vinul fiert era consumat nu doar de plăcere, ci şi din raţiuni medicale, doctorii recomandându-l ca pe cel mai bun remediu împotriva răcelilor de tot felul. În jurul anilor 1500, cărţile de bucate conţineau deja numeroase reţete de vin fiert, în care vinurile roşii de Bordeaux erau ingredientele principale. Încă de atunci, licoarea fierbinte era aromată cu miere, scorţişoară, nucşoară şi ghimbir. Vinul fiert era băutura preferată a englezilor de toate vârstele din epoca victoriană, băutur