După 20 de ani de la Revoluţia din 1989, constănţenii pot afla cine a tras atunci şi cum s-a derulat acel eveniment. Colonelul în rezervă Remus Macovei prezintă, în premieră, în cartea intitulată „La Revoluţie se şi moare, nu-i aşa?", aspecte inedite, petrecute în vechea cetate a Tomisului.
Opera lui Remus Macovei, de o valoare istorică deosebită, a fost publicată la Editura Boldaş, demersul fiind susţinut de sponsori printre care s-au aflat: consilierul municipal Dănuţ Moisoiu, senatorul Nicolae Moga şi SC Clif, iar Cartea „La Revoluţie se şi moare, nu-i aşa?" a fost lansată ieri în sediul Instituţiei Prefectului în prezenţa a numeroşi revoluţionari şi cadre militare. Evenimentul a fost precedat de prezentarea primului număr al revistei de cultură, informare şi atitudine „Arma Pontica", proiect iniţiat şi susţinut de membrii Asociaţiei Cultul Eroilor Constanţa.
Lucrarea lui Macovei a fost prefaţată de prorectorul Universităţii „Ovidius", prof.univ.dr. Marian Cojoc. El a subliniat că „întreprinderea sa retrospectivă" este un pas în direcţia restabilirii realităţii asupra istoriei imediate. Potrivit lui Cojoc, demersul colonelului Macovei se caracterizează prin: rigoare, curaj în emiterea unor ipoteze, putere de argumentaţie, logică demonstrativă şi „capacitatea de a recunoaşte, fără nici un fel de reţinere, că s-a greşit atunci".
„Realitatea trebuie aflată"
Citind această carte, constănţenii vor putea afla cine a făcut cele 118 victime - 30 morţi şi 88 de răniţi - înregistrate la nivelul judeţului în perioada Revoluţiei din 1989. „Cu certitudine vă spun că, la Constanţa, nu au existat terorişti şi nu trebuia să se moară. Cele 118 victime aparţin: 4 manifestanţilor atacaţi de reprezentanţi ai Ministerului de Interne (MI), unul - gărzilor patriotice, trei - militarilor din MI, iar restul aparţin Ministerului Apărării Naţionale", susţine Remus Ma