Pe primele locuri în clasament se situează vinul făcut în casă şi whisky-ul. Consumul de bere este nerecomandat mai ales celor care vor să conducă a doua zi, pentru că rămâne cel mai mult timp în sânge.
Prima precizare a specialiştilor în ceea ce priveşte consumul de alcool de Sărbători, ca şi în cazul bunătăţilor de pe masa de Crăciun, este să fim cumpătaţi. Indiferent care este băutura preferată pentru masa festivă, nu trebuie să depăşim cantităţile recomandate, adică maximum două-trei pahare de vin, două de bere sau 150 ml de tărie.
1. Vinul este cel mai sănătos
Este bine cunoscut faptul că vinul este cea mai sănătoasă băutură alcoolică şi este recomandată de specialişti nu doar la mesele festive, ci şi în restul anului.
Are proprietăţi antioxidante şi menţine sănătatea vaselor de sânge, prevenind bolile cardiovasculare. „Sunt de preferat vinurile seci, de casă, fără adaosuri de zahăr şi de coloranţi. Majoritatea celor din comerţ conţin sulfiţi, substanţe care blochează metabolizarea vitaminei B1, esenţială în funcţionarea sistemului nervos central", precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
2. Votca şi whisky-ul se metabolizează rapid
Unul dintre avantajele consumului de tării cum sunt vodca şi whisky-ul este că nu rămân mult timp în sânge, fiind metabolizate uşor, pentru că nu conţin şi zahăr sau alte ingrediente care ar putea pune în dificultate sistemul digestiv. Studiile au demonstrat chiar că whisky-ul conţine acid elagic, o substanţă cu potenţial anticancerigen. Există o precizare şi în cazul acestui tip de băuturi alcoolice: whisky-ul trebuie să fie realizat doar din malţ. Pentru a-l recunoaşte, căutaţi pe etichetă menţiunea „single malt".
Celelalte tipuri de astfel de spirtoase conţin de fapt doar 10 la sută whisky şi 90 la sut