MFP ar putea întâmpina dificultăţi în reducerea randamentelor la titlurile de stat sub 10% în ianuarie, chiar dacă BNR va coborî dobânda cheie, în condiţiile în care banca centrală preferă să apere leul cu riscul unor dobânzi ridicate pe piaţa interbancară, susţin analiştii ING în ultimul raport. Cu toate acestea, dacă bugetul de stat va fi aprobat de Parlament în ianuarie şi dacă România va primi tranşele III şi IV de la FMI, în valoare de circa 2,3 miliarde euro în a doua jumătate a lunii februarie, randamentele titlurilor de stat ar putea scădea de la finalul celei de-a doua luni şi ulterior, se arată în analiza ING, citată de NewsIn. În opinia ING, vânzările de valută ale Băncii Naţionale a României (BNR) cu scopul de a elimina excesul de lichiditate din piaţă ce ar fi putut deprecia leul duc la fluctuaţii ale dobânzilor şi "dăunează activităţii economice". "În acelaşi timp, complică finanţarea deficitului bugetar", se mai arată în raport.
BNR ar putea continua aceeaşi strategie, în condiţiile în care scopul ultim pare să fie controlul cursului de schimb, arată analiştii ING, "pentru că, dacă BNR decide să lase un volum ridicat de lichiditate în exces, leul ar putea ajunge sub o presiune imensă de depreciere, ceea ce ar trebui evitat".
ING susţine că, în aceste condiţii, orice sumă în valută pe care o va obţine Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va fi cel mai probabil vândută în piaţă pentru a controla cursul de schimb. "Dacă România va primi banii de la FMI, banca centrală ar putea vinde în februarie şi martie 2010 circa 1,2 miliarde euro în piaţă", se mai arată în raport.
Pe de altă parte, analiştii ING anticipează că economia va creşte în ultimele trei luni cu 0,5% faţă de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, şi va înregistra avansuri similare în trimestrele viitoare, anticipează analiştii ING Bank Rom