Vasile Carp avea ordin să tragă, însă a fost ucis pentru că a vrut să-i apere pe revoluţionari.A fost avansat post mortem la gradul de locotenent-colonel, o distincţie acordată unui erou-martir din Constanţa.
Vasile Carp avea 37 de ani pe care abia îi împlinise în octombrie, era ofiţer de marină şi se ocupa de pregătirea pentru luptă când a fost trimis pe 24 decembrie să facă un control la CET din partea Statului Major. Revoluţie era şi la Constanţa. La turnurile de la CET fuseseră scoşi elevi de 19 şi 20 de ani în cea mai mare parte de la Marina Comercială cărora li s-au pus arme în mâini. Erau două mari unităţi operative de luptă la vremea aceea în Km 4-5 şi cea de la Grăniceri şi s-au adus elevii de la Institutul de Marină. Erau câteva clase de militară, restul de la Marina Civilă.
Plecat în misiune
„I-au scos pe aceşti copii şi unul a început să plângă când s-a văzut cu arma în mână... Tovarăşe, ce să fac eu cu arma şi în cine să trag? Cum să tragem în români? Nu erau pregătiţi. Veniseră să studieze, nu să lupte“, îşi aminteşte Maria, soţia căpitanului Carp, profesoară la şcoala 23. Căpitanul Carp a plecat de acasă pe 17 decembrie, şi-a lăsat soţia singură iar cei doi copii, Vlăduţ de 7 ani şi Horia de 12 ani, se aflau la socri în altă parte a ţării.
Apă otrăvită şi diversiuni!?
După 20 de ani, timpul nu a şters durerea din sufletul Mariei Carp căreia îi dau lacrimile atunci când retrăieşte momente grele din viaţa sa. „Umblau maşini de pompieri pe străzi şi creau panică. Se striga că apa este otrăvită, să nu se mai bea“, îşi aminteşte ea.
La fel de adânci i-au rămas în minte vorbele soţului său. „Ceauşescu ne transformă în asasini pentru că am primit ordin să tragem...Maria, am primit ordin să tragem fără somaţie pe stradă dacă sunt trei, patru oameni la un loc şi care nu se dispersează“, îşi aminteşte vorbele care îl supărau