Cum sa portionati dulciurile de Craciun. Faceti selectii si multumiti-va doar cu prajitura preferata. Pe seara, bazati-va doar pe fructele proaspete de sezon sau pe cele uscate. Cozonacii, negresele, placintele, cornuletele cu rahat si nuca, prajiturile Alba-ca-Zapada, nucile umplute si checul sunt dulciuri care se regasesc la masa de Craciun a romanilor, chiar daca multe dintre ele nu sunt traditionale. O astfel de prajitura poate echivala la numarul de calorii cu un hamburger, scrie EvZ.
Festin culinar sau indigestie? Nu trebuie sa fii gurmand ca sa poftesti la preparatele traditionale de Craciun. Piftia, toba, carnatii si sarmalele sunt o tentatie pentru oricine. Consumate in exces, ele pot transforma sarbatorile intr-un cosmar. Pentru a evita o posibila indigestie, specialistii recomanda: „masa de Craciun este greoaie si dezechilibrata, dar cu putina atentie putem evita neplacerile. Nu trebuie sa mancam toate felurile de mancare la o masa, ci sa le intindem de-a lungul intregii zile. Iar preparatele pot fi la fel de gustoase chiar daca nu sunt imbibate in grasime”, spune, pentru evz.ro, nutritionistul Mihaela Bilic.
Consumul de calorii creste in weekend. Daca aveai impresia ca Sarbatorile sunt, in genere, perioada in care talia se extinde cel mai mult, te inseli. Se pare ca cel mai mult mananci in weekend. Studiul unor cercetatori americani de la Universitatea din Pittsburgh arata
ca oamenii mananca mai mult sambata si duminica decat intr-o zi obisnuita. Mai precis, intr-o zi de weekend consumi in medie cu aproximativ 37 de calorii mai mult. Potrivit studiului, in timpul Sarbatorilor consumul de calorii este cu aproximativ 147 mai mare decat intr-o perioada obisnuita a anului. Insa asta nu inseamna mult: intr-un an sunt mai multe weekend-uri decat Sarbatori, motiv pentru care caloriile consumate in weekend iti fac mai mult rau decat sar