Părinţii interesaţi de viitorul copiilor au la dispoziţie mai multe posibilităţi de a economisi, în afară de depozitul bancar clasic, arată o analiză conso.ro. Cu toate acestea, în România, oferta pieţei este încă limitată, iar implicarea statului
într-un program de stimulare pentru cei care pun bani deoparte pentru minori este aproape inexistentă. Din momentul în care se naşte un copil, preocuparea principală a părinţilor devine protecţia acestuia. Pe lângă sănătate şi educaţie, părinţii trebuie să aibă în vedere şi asigurarea unui viitor financiar stabil pentru copil. Chiar dacă oferta instituţiilor financiar-bancare din România nu este nici pe departe atât de bogată în produse specifice precum în alte ţări europene, părinţii trebuie să ia totuşi în considerare câteva variante.
Depozitele bancare speciale
În ultima perioadă, băncile şi-au continuat ofensiva în atragerea de deponenţi prin lansarea de produse special destinate economisirii pentru copii. Raiffeisen Bank şi ING Bank au lansat de curând produse de acest gen, care s-au adăugat la oferte deja existente în piaţă de la BRD, Volksbank, Alpha Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.
Contul de economii este deschis pe numele minorului, iar scadenţa depozitului se fixează la împlinirea vârstei de 18 ani. La acel moment, banii sunt transferaţi într-un cont curent sau de economii standard, iar copilul poate dispune oricând de ei. Avantajul principal al conturilor de economii pentru minori este dobânda puţin mai mare decât în cazul produselor standard. Randamentul nu este însă cu mult superior unui cont de economii clasic, astfel că cei care doresc să păstreze banii în bancă pot găsi oferte de depozit standard mai avantajoase.
Prima de la stat poate fi pusă deoparte pentru copii
O alternativă la conturile de economii poate fi acumularea de bani în sistem de ec