Euro se pregateste sa incheie anul in apropiere de 4,2 lei, nefiind exclus sa coboare chiar sub acest prag, in pofida unor prognoze pesimiste de la unii analisti bancari care il vedeau chiar la 4,7 lei. Cine a anticipat corect acum sase luni stabilitatea cursului din ultimele trei trimestre ale anului?
Majoritatea analistilor au tinut pe parcursul anului prognozele de curs pentru decembrie in intervalul 4,1-4,3 lei pentru un euro, anticipand corect ca BNR nu va permite o depreciere suplimentara a cursului.
La extreme, predictiile de curs facute in iunie sau mai devreme au coborat pana la 4 lei pentru un euro, venind de la Florian Libocor, economistul-sef al BRD, in timp ce la polul opus euro se oprea la 4,5 lei, nivel intrevazut de Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac si Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, potrivit unui sondaj realizat in vara de Business Magazin.
Cum de nu a mai ajuns cursul euro la 4,7 lei?
In aprilie, dupa incheierea acordului cu FMI si UE, Chidesciuc considera chiar ca euro ar putea sa urce la 4,7 lei intr-un orizont de sase luni. Turcii de la Credit Europe sunt cel mai aproape cu prognoza, in conditiile in care si-au luat pentru sfarsitul de an flexibilitatea unui interval: 4,2-4,25 lei/euro.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 4,2119 lei pentru un euro, cu 0,62 bani peste nivelul precedent. De la inceputul anului nivelul mediu al cursului a fost de 4,24 lei pentru un euro, cu 15% peste media din 2008.
"Am avut in vedere ca in semestrul doi vor aparea semnale economice pozitive, nu neaparat in sensul unei reveniri spectaculoase, ci mai degraba in sensul confirmarii ca am trecut de punctul de maxim al contractiei economice. Totodata, am avut in vedere un mediu politic mai putin tensionat. Ceea ce conteaza este faptul ca, in ansamblu, factorii de decizie cu impact asupra mediilor