Soţii Ceobanu, din Alexandru, au uitat cum este să ai căldură după ce au îngheţat ţevile de gaz, în urmă cu nouă zile. Oamenii şi-au montat centrală de apartament tocmai pentru a nu mai suferi de frig. Acum nu mai pot face nici măcar o baie.
Ieşenii care locuiesc pe strada Muşatini din cartierul Alexandru cel Bun primesc gaz metan cu ţârâita, de nouă zile. Flacăra de la aragaz este ca şi inexistentă, iar pornirea centralei este practic un vis frumos. „Amândoi suntem bolnavi şi avem nevoie de căldură. Stăm şi noi îmbrăcaţi cu trei rânduri de haine şi ne rugăm să treacă noaptea mai repede, pentru că este cumplit de frig“, spune Ioan Ceobanu, de 67 de ani.
Soţia lui îndură cel mai greu frigul. Cu o căciulă groasă şi un batic legat pe deasupra, îşi protejează pe cât posibil capul. „Eu sunt operată pe creier de vreo patru ani şi nu am voie să stau în frig“, spune Paraschiva Ceobanu. Cei doi ieşeni spun că au şi uitat gustul mâncării gătite. „Am ajuns să mănânc covrigei, că nu trebuie încălziţi. Când mi se face mai foame, mănânc şi eu câteva felii de salam“, spune Ioan Ceobanu.
O parte dintre vecini au sunat în repetate rânduri la E.ON Gaz, atât la Iaşi, cât şi la sediul central din Târgu Mureş. „A sunat vecinul de la etajul unu şi i s-a spus că ce tot atâta sunăm acolo, că doar n-o să murim de frig“, povesteşte bătrâna. Maria Pălimaru, locatară în blocul J6 de pe strada Muşatini nr. 1, are căldură pentru că nu s-a debranşat de la CET, dar nu are cum să gătească.
„Am ajuns să-mi cumpăr supe instant, că de gătit nu am cum. În viaţa mea nu am mâncat aşa ceva, dar nu am ce face“, povesteşte femeia. Majoritatea celor care nu au gaz vor să dea în judecată compania E.ON. „Ar fi normal să-i acţionăm în instanţă, dar cred că va fi timp pierdut şi bani la fel, pentru că oricum nu se va întâmpla nimic“, spune Ioan Ciobanu.