Pe 20 decembrie, crestinii sarbatoresc, conform traditiei, taiatul porcului de Ignat, un obicei pur românesc, care în ciuda normelor Uniunii Europene continua sa se pastreze la tara si azi. Pentru a afla mai multe amanunte despre taierea porcilor la tara am poposit la familia Marcus din satul Habic, comuna Petelea, care a taiat sâmbata, 19 decembrie, al doliea porc în acest an, unul de 230 de kilograme.
Macelarul, întâmpinat cu tuica fiarta
La ora 5.30 a batut la poarta familiei Marcus macelarul satului, Simion Silvas, înarmat cu un set de cutite din inox batut în forja cu mânere de aluminiu pentru înjunghiat si transat si cu masina de pârlit cu transformator pe curent de 12 volti. Înainte de sacrificare gazda a servit macelarul cu o tuica fiarta, dupa care porcul a fost legat cu sfoara si pregatit pentru taiere împreuna cu Florin, ajutorul din partea gazdei. La ora 8.00 porcul era sacrificat, pârlit, spalat si pus pe un blat de scândura, gata se fie transat si sa-i fie alese oasele pentru afumat, carnea pentru caltabos si slanina.
Pe timpuri porcul se pârlea cu paie
Macelarul satului are 66 de ani, a fost lacatus mecanic si dulgher de meserie si a învatat aceasta meserie de mic copil, din placere de la un vecin care era macelar de profesie. La 17 ani tânarul Silvas a îndraznit sa sacrifice primul porc în familie. În urma cu 50 de ani Silvas îsi aminteste ca la Habic porcul se pârlea cu paie. “Când eram copii, era un obicei foarte frumos. Dupa ce se facea sângerarea, se acoperea porcul cu paie, se dadea foc si pe urma se curata pielea arsa de deasupra, iar apoi se punea al doilea rând de paie sa se prajeasca bine porcul”, spune cu nostalgie batrânul macelar.
Sase ore de lucru la un porc de 200 de kg
Azi nea Silvas foloseste pârlitoarea cu lemne si curent electric la care foloseste doar lemne de esenta tare pentru flacara puternica.