Fostul preşedinte al României între anii 1990-1996 şi 2000-2004, Ion Iliescu, a acordat un interviu ziarului rus Vremya Novosti, vorbind despre cauzele, originea şi lecţiile revoluţiei româneşti de acum exact 20 de ani.
Întrebat de ziariştii ruşi ce a fost la 22 decembrie 1989: revoluţie, lovitură de stat sau pur şi simplu "evenimentele din Decembrie 1989", Ion Iliescu a răspuns că revoluţia română a fost o parte dintr-un proces vast de colpas al întregului sistem socialist de stat. Nu s-a prăbuşit din cauza unor factori externi şi nici din cauza unui atac al forţelor imperialiste, ci a fost o erodare interioară, care a început cu al 20-lea congres PCUS în 1956, cu condamnarea stalinismului, ceea ce a compromis ideea socialismului.
Ion Iliescu a afirmat că, spre deosebire de alte ţări, în România revoluţia a fost una sângeroasă şi nu de catifea fiindcă nu am avut altă şansă. "Se spune că a fost o conspiraţie. Ar fi fost bine să fie aşa, dar toţi posibilii complotişti, incluzându-mă pe mine, eram îndeaproape supravegheaţi de Securitate. Generalii Nicolae Militaru şi Ioan Ionita au încercat sa intre ia legătura cu statul major general al armatei, dar au fost denunţaţi a doua zi. Generalul Ioniţă a murit subit în iunie 1987.
În 1987, la Braşov a avut loc o manifestaţie politică a muncitorilor, dar a fost înăbuşită cu brutalitate, iar pentru 14 decembrie fusese pregatită o acţiune de protest la Iaşi, în 1989, dar organizatorii au fost arestaţi.
Aşadar a fost necesară o singură scânteie ca explozia unei mânii generale să se producă. Şi această scânteie s-a aprins la Timişoara, unde totul a început cu proteste împotriva exilării pastorului reformat Laszlo Tokes. Această solidaritate a dus la proteste împotriva regimului comunist. Nicoale Ceauşescu a ordonat să se înăbuşe aceste evenimente prin forţă majoră militară, iar pe 17 decembrie se trăg