PD-L nu mai iese cu formule si nu-si mai asuma prognoze, dupa ce s-a fript anul trecut.
Programul de guvernare transmis Legislativului de premierul desemnat Emil Boc abunda, in cele 97 de pagini ale sale, in declaratii de bune intentii, insa nu-si asuma nicio tinta la nivel macro pentru urmatorii ani, spre deosebire de celelalte programe de guvernare.
Cateva certitudini, in acest program: viitorul executiv isi propune sa mentina, pe toata perioada anilor 2010-2012, cota unica de impozitare de 16% si nivelul TVA de 19%. Impozitul minim nu va fi eliminat in 2010, ci "reexaminat". Deficitul bugetar pentru anul viitor va fi de 5,9%, asa cum s-a convenit cu FMI, in vreme ce cresterea economica va fi de 1,3%, prevederi care sunt cuprinse si in proiectul legii bugetului pentru 2010.
Premierul desemnat Emil Boc a transmis Parlamentului duminica seara programul de guvernare pentru 2009-2012 care va fi supus maine votului Parlamentului odata cu lista de ministri propusi.
Daca programele de guvernare din trecut, fie ale partidelor, fie ale unei majoritati pregatite sa guverneze cuprindeau reprezentari grafice ale situatiei economice trecute sau anticipate, actualul document contine, in majoritatea cazurilor, domenii si declaratii de intentii si reia teme, unele neonorate, din programul de guvernare al PD-L-PSD elaborat in urma cu aproape un an.
Introducerea documentului sustine ca Romania nu s-ar fi putut sustrage crizei financiare declansate in 2007 si, in plus, "a fost dezavantajata de lipsa de viziune si responsabilitate politica in perioada de crestere" - cu trimitere evidenta la guvernarea liberala. De asemenea, examinand contextul economic actual, programul face o critica a anului 2008, cand la guvernare era PNL, dar nu vorbeste decat in termeni vagi despre anul 2009, unde, vreme de noua luni, guvernarea a apartinut PD-L-PSD