Romania s-a schimbat enorm in ultimii 20 ani si trebuie o rea vointa cat Casa Poporului sau orbul gainilor pentru a nu recunoaste acest lucru. Schimbarea acesta uriasa este insa preponderent una de suprafata. Sub staniolul capitalist, comunismul had si ticalos supravietuieste, in pofida aderarii la UE, a condamnarii lui formale sau a alegerilor libere.
Unde il gasim? Acolo unde doare mai tare si are o mai mare putere: la nivelul mentalitatilor si in economie.
Stapanii inelelor
Dupa cum remarca in urma cu doar cateva zile un jurnalist BBC, 86 dintre cei mai bogati o suta de romani sunt fosti comunisti, mai precis securisti si nomenclaturisti. Iar cine a citit cutremuratoarea carte a lui Gheorghe Florescu, "Confesiunile unui cafegiu", a inteles exact mecanismele prin care ei au luat in stapanire principalele parghii economice ale tarii.
In anii '80 ajunsesera prea bogati si doreau sa-si poata etala si valorifica nestingheriti aceasta uluitoare opulenta, asa ca in decembrie 1989 erau singurii care aveau si mijloacele, si informatiile necesare pentru a acapara pozitiile economice si politice. Unii au devenit si politicieni, altii au preferat sa ramana in umbra cu sforile politicienilor in maini. Sub obalduirea lui Ion Iliescu, Romania a fost preluata e esalonul doi comunisto-securist.
Si-au facut banii prin coruptie si inselaciune inainte de 1989, si i-au inmultit de zeci, sute, mii de ori prin acelasi mijloace, desigur mult perfectionate si diversificate, au stricat generatiile tinere de politicieni si oameni de afaceri. N-au abandonat aceste pozitii nici acum si in rezistenta lor feroce trebuie cautata, in parte, si originea coalitiei impotriva presedintelui care a zgandarit, insuficient si inconsecvent de altfel, mocirla.
Securistii, nomeclaturistii comunisti si puii lor nu numai ca au supraveituit