Cea mai vizitata cladire din Bucuresti ramane, la 20 de ani de la caderea regimului comunist, Casa Poporului, constructia "faraonica" a "geniului Carpatilor", potrivit unui reportaj al agentiei franceze de presa dedicat Romaniei.
Simbol al grandomaniei fostului dictator Nicolae Ceausescu, Casa Poporului este in prezent destinatia numarul unu pentru turistii straini care vin la Bucuresti, noteaza jurnalistii de la AFP. Astfel, numai in aceasta vara circa o mie de turisti straini au vizitat zilnic Casa Poporului, cei mai multi fiind din Israel, Franta si Germania. Niels, un olandez de 27 de ani, le-a explicat jurnalistilor de la AFP ca aceasta constructie este primul obiectiv turistic pe care il viziteaza la Bucuresti, fiind "extrem de interesat, deoarece este o parte importanta a istoriei". Adina Mihai, unul dintre ghizii celei de-a doua cladiri din lume ca marime, dupa Pentagon, marturiseste ca "toti vizitatorii fac legatura intre aceasta cladire si Ceausescu", fiind "impresionati de dimensiuni". AFP aminteste ca pentru construirea acestui "palat faraonic" a fost nevoie de raderea a sapte kilometri patrati de cartiere istorice din Bucuresti.
Casa Poporului are un milion de metri cubi de marmura, 200.000 metri patrati de covoare si 900.000 metri cubi de lemn. La constructia demarata in 1984 au participat peste 20.000 de muncitori si 200 de arhitecti. Cinci ani mai tarziu, la caderea lui Ceausescu, doar 60% din cladire era realizata, aceasta fiind deschisa publicului in 1994, a explicat ghidul pentru AFP.
Traian Badulescu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a marturisit AFP ca el face parte din cele 40.000 de persoane ale caror case au fost distruse pentru a fi construita Casa Poporului: "Aveam 7 ani. A fost traumatizant sa fii nevoit sa te muti dintr-o casa frumoasa intr-un bloc de apartamente. A fost o tragedi