22 decembrie 1989 a fost ziua care a marcat punctul de cotitură al Revoluţiei române, după ce la Inter, primii bucureşteni care strigaseră "Libertate !" cădeau seceraţi de gloanţe, armata trecea de partea poporului, iar cuplul dictatorial fugea cu elicopterul de pe clădirea fostului Comitet Central. 22 decembrie dimineaţa. Vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din noaptea precedentă se răspândea cu repeziciune în Bucureştiul care mocnea. Regimul plănuia organizarea de adunări ale muncitorilor la locurile de muncă, la care să fie condamnate "actele huliganice" şi de destabilizare. Muncitorii au refuzat şi au pornit cu zecile în marş spre centrul Bucureştiului. Baricadele Miliţiei care trebuia să blocheze accesul spre Piaţa Universităţii şi Piaţa Palatului s-au dovedit ineficiente.
22 decembrie 1989 a fost ziua care a marcat punctul de cotitură al Revoluţiei române, după ce la Inter, primii bucureşteni care strigaseră "Libertate !" cădeau seceraţi de gloanţe, armata trecea de partea poporului, iar cuplul dictatorial fugea cu elicopterul de pe clădirea fostului Comitet Central.
22 decembrie dimineaţa. Vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din noaptea precedentă se răspândea cu repeziciune în Bucureştiul care mocnea. Regimul plănuia organizarea de adunări ale muncitorilor la locurile de muncă, la care să fie condamnate "actele huliganice" şi de destabilizare. Muncitorii au refuzat şi au pornit cu zecile în marş spre centrul Bucureştiului. Baricadele Miliţiei care trebuia să blocheze accesul spre Piaţa Universităţii şi Piaţa Palatului s-au dovedit ineficiente.
La 9:30, Piaţa Universităţii era plină de oameni. La presiunea masei imense de demonstranţi, armata fraterniza cu demonstranţii. Nicolae Ceauşescu a încercat să se adreseze mulţumii de la balconul clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost întâmpinat cu un val d