Încercările de politizare a corpului diplomatic sunt contraproductive. Iată ce declară Teodor Baconschi, avizat marţi, 22 decembrie, de comisiile de specialitate din Parlament. Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Externe vrea ca în colaborare cu Legislativul să determine intrarea Ministerului de Externe în secolul al XXI-lea. Pe de altă parte, Teodor Baconschi spune că va încerca relansarea relaţiei bilaterale cu Rusia, care este "extrem de importantă".
Încercările de politizare a corpului diplomatic sunt contraproductive. Iată ce declară Teodor Baconschi, avizat marţi, 22 decembrie, de comisiile de specialitate din Parlament. Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Externe vrea ca în colaborare cu Legislativul să determine intrarea Ministerului de Externe în secolul al XXI-lea.
"Sper ca în dialogul permanent cu Parlamentul să reuşim să validăm o serie de corecturi legislative care să permită o eficientizare efectivă a politicii noastre externe şi păşirea corpului diplomatic în secolul XXI, pentru că sunt o serie de chestiuni de acum anacronice, începând cu modestia şi lipsa de funcţionalitate a sediului, până la chestiunile interne legate de managementul instituţiei", declară Teodor Baconschi.
"Cred că Ministerul de Externe se află într-o funcţionare oarecum pe pilot automat. Profesioniştii îşi fac datoria. Va trebui însă să revenim la mari proiecte, nu la funcţionarea minimală a Ministerului", apreciază ministrul desemnat.
Pe de altă parte, Teodor Baconschi spune că va încerca relansarea relaţiei bilaterale cu Rusia, care este "extrem de importantă". Românii au oscilat între "o rusofobie mai mult sau mai puţin instrumentalizată politic şi încercarea de a trece peste problemele litigioase transmise de istoria recentă, prin supralicitarea unei retorici de pragmatism : hai să facem afaceri, să facem investiţii şi să recucerim pieţe