Croaţia a reuşit la Bruxelles să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, în timp ce pentru Turcia pariul integrării sale europene este în continuare departe de a fi câştigat, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Croaţia a reuşit la Bruxelles să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, în timp ce pentru Turcia pariul integrării sale europene este în continuare departe de a fi câştigat, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Croaţia şi-a văzut multă vreme discuţiile de preaderare blocate de un veto impus de Slovenia, dar de când problema frontalieră dintre cele două are şanse de a fi reglată, Zagreb avansează bine în relaţia cu Bruxelles.
Croaţia a deschis deja 28 de capitole dintr-un total de 35, ultimele două, politica socială şi libera circulaţie a serviciilor fiind dezbătute chiar acum.
Zagreb, are încă probleme cu reforma Justiţiei şi combaterea corupţiei, dar ar trebui să poată deveni astfel stat membru al UE în 2011.
Lucrurile iau mai degrabă un aspect pozitiv pentru întreaga regiune a Balcanilor, unde trei ţări, printre care şi Serbia sunt scutite de vize de călătorie în Uniunea Europeană din 19 decembrie, iar Serbia se pregăteşte să-şi depună candidatura la aderarea europeană.
Gestul Serbiei, comentat sumar de preşedinţia suedeză a UE este făcut împotriva îngrijorărilor Olandei, pentru care Belgradul n-a convins că poate fi o ţară europeană, întrucât nu l-a arestat pe criminalul de război Ratko Mladic.
În fine, din seria ţărilor candidate mai puţin norocoase, Turcia care a început negocierile cu Uniunea Europeană în 2005 ca şi Croatia nu a deschis la Bruxelles acum decât un al XII-lea capitol de negocieri, tot dintr-un total de 35.
Pasul făcut de Tucia în relaţia cu UE este unul timid, deşi capitolul deschis se referă la mediul înconjurător şi este extrem