Cota unica si TVA raman nemodificate anul viitor, dar apar schimbari ale Codului fiscal ce vizeaza in principal transpunerea in legislatia nationala a prevederilor europene in materie de TVA, eliminarea accizelor pe produsele de lux si regimul fiscal aplicabil societatilor europene.
Romania a fost in ultimii ani sub semnul modificarilor fiscale aproape permanent, cu toate ca oamenii de afaceri au solicitat stabilitate fiscala si predictibilitate. Si 2010 nu va face exceptie.
Intr-o perioada in care toate companiile incearcau sa isi diminueze costurile pentru a supravietui crizei, autoritatile au majorat in 2009 taxe existente sau au introdus noi impozite.
Dupa ce la inceputul anului a fost decisa cresterea contributiilor sociale cu 3,8%, ulterior au fost majorate in avans accizele pentru alcool si tutun.
Impozitul minim, limitarea unor deductibilitati si impozitarea rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, concomitent cu deducerea amortizarii, respectiv la momentul vanzarii sunt alte masuri prin care Finantele au incercat sa aduca resurse suplimentare la buget.
In privinta impozitului minim au existat discutii referitoare la eliminarea de la 1 ianuarie 2010 si inlocuirea acestuia cu un impozit forfetar pentru activitatile unde evaziunea fiscala este greu de evaluat, insa deocamdata nu s-a luat o decizie concreta. Doar promisiunea ca "va fi regandit".
Din 2010 vor fi eliminate din sfera de aplicare a accizelor produsele pentru care acestea sunt stabilite in cote procentuale, pentru evitarea declansarii procedurii de infrigement de catre Comisia Europeana si aplicarea de sanctiuni. Astfel, nu vor mai fi platite accize pentru produsele de lux, precum confectiile de blanuri naturale, bijuterii, parfumuri, arme de vanatoare. Iar pentru urmarirea si controlul circulatiei intracomunitare a produselo