De Crăciun, părinţii, ajutoarele Moşului, au de ales dintre cele mai „performante” jocuri şi jucării. Psihologii spun că de aceiaşi bani le-ar putea oferi celor mici o excursie. Sursa: Codrin Prisecaru
Un câine care latră, se gudură, lasă capul în jos când e certat, se joacă şi nu lasă păr pe canapea nu mai există doar în visele părinţilor. Căţelul ideal a fost inventat şi, mai mult, poate fi un cadou potrivit pentru copiii care-şi doresc un partener de joacă. Samby este un căţeluş de jucărie interactiv, care se comportă întocmai ca unul adevărat. La fel de ascultător e şi dinozaurul PLEO, vedeta lui 2008, care poate suplini un animăluţ de odaie, ce-i drept, unul care a dispărut cu milioane de ani în urmă.
Specialiştii cred că părinţii trebuie să aleagă cu cap jucăriile: să nu se arunce la lucruri scumpe, care nu-i învaţă nimic pe cei mici. Pot alege între mii de jucării care mai de care mai fistichii: maşinuţe, animăluţe, păpuşi, chiar obiecte de mo bilier cu personaje din desene animate. Preţurile nu sunt de lepădat: ultimele jucării de pe piaţă îi pot face pe părinţi să scoată din buzunare de la 100 la 1.300 de lei.
Ieftin, dar educativ
Psihoterapeuţii au opinii care ţin mai degrabă cu buzunarele adulţilor decât cu lista minorilor pentru Moşu': jucăriile scumpe le oferă totul de-a gata copiilor şi le îngrădeşte creativitatea.
„Părinţii, de obicei, îşi rezolvă datoriile parentale cumpărând o jucărie scumpă şi sofisticată, care, însă, nu suplineşte nevoia de afecţiune. Dacă îi aleg o jucărie de 300 de lei, evident, puştiul se va bucura, dar în timp îşi va dori tot mai mult”, crede psihoterapeutul Cristiana Leviţchi. Alternativa este fie o carte, CD-uri cu muzică sau chiar instrumente muzicale.
„Un cadou preţios ar putea fi şi ca părinţii să stea acasă şi să prepare cozonaci împreună cu copii