Mesele îmbelşugate de Sărbători favorizează apariţia indigestiei şi a toxiinfecţiilor alimentare. Infuziile din cicoare, mentă, păpădie şi din ghimbir previn şi combat problemele digestive. Aceste plante stimulează secreţiile biliare, pancreatice şi intestinale.
Specialiştii avertizează că toate bunătăţile tradiţionale româneşti, cum sunt friptura, sarmalele şi cozonacul pot deveni periculoase, mai ales după o perioadă de post. Consumate în cantităţi mari, acestea creează un mediu propice pentru apariţia constipaţiei, tulburărilor gastrice, intestinale, pancreatice şi celor de la nivelul bilei.
Aceste probleme pot fi prevenite cu ajutorul preparatelor din plante care au proprietatea de a îmbunătăţi procesul de digestie. „Pentru stimularea digestiei, sunt indicate infuziile din plante amare şi cu efect coleteric-colagog, care favorizează secreţia şi eliminarea sucului biliar, şi cele care conţin uleiuri eterice, deoarece stimulează secreţiile pancreatice şi intestinale. Ceaiurile se consumă cu o jumătate de oră înainte de masă", explică Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie de la Clinica MedAs, Bucureşti.
Cicoarea este una dintre plantele care favorizează digestia şi ajută şi la combaterea constipaţiei. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, timp de două săptămâni, beţi câte o cană de ceai înainte de mesele principale.
„Infuzia din cicoare se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fiartă. Pentru un efect similar se pot bea şi ceaiuri din talpa-gâştei, din pelin sau din salvie, preparate după aceeaşi reţetă", mai spune Ruxandra Constantina.
Menta calmeazădurerile abdominale
O cană cu ceai de mentă după mesele principale asigură o digestie fără probleme, spun specialiştii. În plus, menta ajută la combaterea balonării şi durerilor abdominale, fiind un remediu indicat şi în caz de indigest