Un studiu arată că instituţiile influente au avut mai multe şanse să primească bani de la stat
Totuşi, oficialii unui grup de lobby susţin că analiza nu are credibilitate
Băncile americane care au cheltuit sume mari de bani pe activităţi de lobby au avut şanse sporite să primească pachete de salvare de la Guvern în urma crizei financiare, potrivit unui studiu prezentat de doi profesori de la Ross School of Business, Universitatea din Michigan, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Băncile ai căror directori au făcut parte din comitete şi comisii ale Federal Reserve au fost, de asemenea, favorizate în cadrul Troubled Asset Relief Program (TARP), programul de 700 de miliarde de dolari adoptat de Statele Unite în octombrie 2008 pentru salvarea sistemului financiar, potrivit studiului citat. Instituţiile de credit care au sediul în colegiile electorale ale congresmenilor din Casa Reprezentanţilor implicaţi în comitete sau subcomitete legate de reglementarea TARP au primit de asemenea mai mulţi bani, iar influenţa politică a ajutat în mai mare măsură băncile cu performanţe slabe, relevă studiul.
Băncile ai căror directori deţin funcţii în comitete ale Federal Reserve au avut şanse cu 31% mai mari să primească ajutor de la stat prin TARP, iar instituţiile de credit cu legături politice în comisiile de reglementare a sistemului financiar din Congres au beneficiat de un avantaj de 26% în cadrul programului de salvare.
700 de bănci au primit ajutoare în valoare de 205 mld. dolari
Până la sfârşitul lunii septembrie, aproape 700 de instituţii financiare din SUA au primit de la Guvern ajutoare în valoare totală de 205 miliarde de dolari, potrivit studiului. Industria bancară din Statele Unite este o ţintă tradiţională a criticilor privind utilizarea influenţei politice pentru obţinerea de avantaje din partea statului.