Crăciunul se simte diferit la 10, la 31, la 58 sau la 83 de ani. Şi pentru fiecare vârstă, sărbătoarea din miezul iernii are un farmec aparte. În ziua de Ajun, patru femei din aceeaşi familie, dar din generaţii diferite povestesc ce înseamnă Sărbătorile pentru ele. O zi sfântă, colindele sau darurile definesc alte vârste ale Crăciunului.
Citeşte şi:
Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov
„Crăciunul înseamnă naşterea domnului Iisus Hristos şi e vremea să ne bucurăm. De Paşte ne întristăm, că atunci moare şi aşa e dat pe pământ, când se naşte un om să ne bucurăm", crede Elena Ghiţă (83 de ani), acum „de profesie" străbunică. Femeia se pregăteşte de sărbătoare în fiecare an, în casa ei cu prispă lipită cu lut din satul Nucii, comuna Vasilaţi (judeţul Călăraşi). A mers la biserică, s-a spovedit, s-a împărtăşit.
„Am făcut curat, ca Sărbătoarea Naşterii să mă găsească în curăţenie. Am tăiat porcul, am făcut cârnaţi şi caltaboşi. O să fac sarmale şi tobă. Acum sunt bătrână şi nu mai am putere să fac atât de multe pe cât făceam când eram tânără şi aveam copiii şi nepoţii mici", spune Elena.
Bătrâna are trei copii, şase nepoţi, patru strănepoţi şi un al cincilea „pe drum", dar îşi aduce bine aminte de copilărie. Pe atunci, bucuriile cele mari ale Crăciunului erau mersul cu „Bună dimineaţa" şi sorcova, sania şi joaca. „Crăciunul era cea mai frumoasă sărbătoare - eram fericiţi că s-a născut domnul Iisus Hristos. Nu prea se ştia de Moş Crăciun. Lumea era săracă şi nu prea ştia de cadouri. Mergeam la biserică unde ne împărtăşeam şi stăteam la slujbă, iar în noaptea de Ajun mergeam la colindat."
Bradul mult visat
Fiica Elenei, Ioana Vlad (58 de ani), nu poate uita Sărbătorile de iarnă din vremea comunismului. „Crăciunul este o sărbătoare creştină pe care înainte nu puteam să o avem. E drept că nu-ţi zicea nimeni că