Întruchiparea personajului din Laponia adorat de cei mici, o afacere rentabilă anii trecuţi, a fost lovită acum de criză. Majoritatea grădiniţelor au preferat, în 2009, un Moş Crăciun din rândul părinţilor.
În municipiul Suceava oferta de Moşi Crăciuni nu este una foarte bogată, însă cei care se ocupă serios de această treabă pot scoate şi peste 1.000 de lei în ziua de Ajun. Dacă are renume şi mai prinde şi câteva grădiniţe sau instituţii, în două săptămâni venitul unui Moş Crăciun ajunge şi la 600-700 de euro.
Patru lei pentru Moş Crăciun
„Depinde cât de repede te mişti şi de cât de cunoscut eşti. În general, în ultimii ani, grădiniţele preferă ca Moş Crăciun pe cineva dintre părinţii copiilor, pentru a ieşi mai ieftin“, spune Adrian Ciuhan, unul dintre puţinii suceveni care se ocupă la modul profesionist de rolul personajului aducător de cadouri şi bucurii.
Preţurile practicate de „moşii de meserie“ pentru grădiniţe şi instituţii publice nu sunt foarte mari, undeva între 3 şi 6 lei de copil. Tariful poate varia în funcţie de cerinţele părinţilor, de volumul cadourilor şi de programul serbării.
„Anul acesta, serbarea la fetiţă a fost mai puţin pretenţioasă şi nu ne-a costat prea mult. Am dat 4 lei pentru Moş Crăciun şi 20 de lei pe cadoul luat de mine de la supermarket“, spune Paula Zaharia, confecţioneră. Mediul urban s-a dovedit a fi în ultimii ani duşmanul sucevenilor care jucau rolul locatarului din Laponia. Asta deoarece, în tot mai multe case, venirea Moşului nu mai este tratată cu emoţiile şi seriozatea ceremoniei de odinioară.
„Copiii de la oraş, nu mai cred în Moş Crăciun, iar părinţii preferă să-i lase la calculator, decât să le facă un brad. Cei din familiile nevoiaşe apelează la un vecin sau la o rudă care s-o facă pe-a Moşul“, spune Adrian Ciuhan. La ţară, Ajunul Crăciunului este încă