Performaţele sportivilor săi de la CSM Dunărea Galaţi l-au propulsat în postura de antrenor al lotului naţional de junioare la haltere.
Haltere, o disciplină sportivă cu tradiţie şi, implicit, istorie bogată în Galaţi. Regretatul Pavel Gospodinov, cunoscut ca novatorul celor două stiluri clasice - smuls şi aruncat - este cel care a creat renumita şcoală gălăţeană de haltere. O muncă continuată de fraţii Nelu şi Gheorghe Gospodinov, încununată cu performanţele de excepţie ale lui Nicu Vlad.
Tradiţia trebuia continuată, astfel că 1998, la insistenţele lui Nicu Vlad, secţia de haltere de la CSM Dunărea a fost reînfiinţată după cinci ani în care acest sport murise în Galaţi. A fost adus antrenor de la Progresul Brăila, Alexandru Dumitrescu. Prima grijă a acestuia a fost să ia un tânăr lângă el, caruia să-i poată preda ştafeta.
Aşa a fost „inventat" antrenorul Mihai Nicolae. Dumitrescu a fost inspirat, dovadă că după un deceniu Mihai Nicolae are deja o vechime de patru ani ca antrenor al lotului naţional de junioare. Iar împreună, cei doi au făcut din haltere cea mai productivă secţie de la CSM Dunărea, cu peste 800 de medalii la campionatele naţionale şi nu numai.
Primul său succes notoriu ca tehnician a venit repede, în 2001, când sportiva sa de atunci, Ionela Topală, devenea campioană europeană la juniori II cu record continental, iar Mihaela Enachi luar argintul. Fire pătimaşă, temperament vulcanic, Mihai Nicolae se ataşase mult de sportivii săi şi a suferit mult când Ionela a renunţat relativ repede la sport.
A luat-o de la capăt. În 2005 chiar de la zero, când Nicu Vlad, preşedintele federaţiei, l-a numit antrenor la lotul naţional de junioare. „Nicu ne-a sugerat să căutăm talente la Botoşani. Împreună cu alţi nouă antrenori am colindat aproape toate comunele de acolo şi aşa am luat-o de la zero", povesteşte antrenorul. Dint