Serbia şi-a depus la Stockholm oficial candidatura de aderare la Uniunea Europeană, împotriva avizului olandez şi fără mari încurajări din partea UE, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. "O etapă lungă, costisitoare şi dureroasă începe acum pentru Serbia, dar este în interesul cetăţenilor noştri", a declarat preşedintele sârb, Boris Tadic (foto), înainte de depunerea candidaturii.
Serbia şi-a depus la Stockholm oficial candidatura de aderare la Uniunea Europeană, împotriva avizului olandez şi fără mari încurajări din partea UE, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
"O etapă lungă, costisitoare şi dureroasă începe acum pentru Serbia, dar este în interesul cetăţenilor noştri", a declarat preşedintele sârb, Boris Tadic (foto), înainte de depunerea candidaturii.
Ţara a fost timid încurajată de europeni în acest demers când la începutul lunii, Bruxelles-ul a deblocat un acord comercial cu Serbia, dar acordul global politic rămâne mai departe îngheţat de un veto impus de Olanda.
Aceasta a sfătuit de altfel Serbia să nu-şi depună acum candidatura, întrucât Haga are mari reticenţe privind cooperarea deplină a ţării cu TPI pentru fosta Iugoslavie şi ar putea împiedica mai apoi dechiderea negocierilor de preaderare.
Un raport extrem de pozitiv al Tribunalului a fost însă dat de curând publicităţii, cu toate că nu a fost arestat generalul sârb Ratko Mladic, inculpat pentru genocidul bosniacilor musulmani la Sbrebrenica, în 1995.
Olanda ţine însă ca arestarea lui Mladic să se producă înainte ca Uniunea să facă vreun gest semnificativ în favoarea Serbiei şi asta întrucât zona considerată sigură de la Srebrenica se afla în momentul genocidului sub paza forţelor olandeze ale ONU.
Acestea au fost apoi acuzate de a nu fi fost capabile să apere civilii veniţi din toate colţurile Bosniei