Revoluţionarii de la „21 Decembrie 89” Bucureşti l-au distins pe preşedintele Asociaţiei
Deţinuţilor Politic din România, Octav Bjoza, cu diploma de cetăţean de onoare. Deşi a participat la evenimentele de la Braşov, Bjoza nu şi-a cerut drepturile, ba chiar i-a arătat cu degetul pe cei care au devenit revoluţionari peste noapte. Drept urmare, fostul deţinut şi familia sa ar fi primit ameninţări cu moartea, din partea unor revoluţionari braşoveni de la „22 Decembrie 89”
A fost primul care a intrat în sediul Comitetului Central PCR din clădirea Prefecturii de azi. Totuşi, Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDP) nu se consideră revoluţionar şi nici nu şi asumă merite. La 20 de ani de la sângeroasele evenimente, Asociaţia „21 Decembrie 1989” din Bucureşti l-a făcut membru de onoare. Alături de Bjoza, au fost distinşi istoricul Neagu Djuvara, politologul englez Dennis Deletant, cercetătorul Marius Oprea, Doina Jelea şi alţi cercetători ai comunismului. „Consider că această distincţie se cuvine în primul rând colegilor de suferinţă care nu mai sunt, nu mai trăiesc”, a declarat Bjoza, recunoscut pentru verticalitatea coloanei sale vertebrale şi discursurile aprige în care înfierează reprezentanţii fostului regim totalitar.
Ameninţări de la „colegii” de la Braşov
De ce distincţia a venit de la asociaţia bucureşteană şi nu de la colegii braşoveni ne spune tot Bjoza. „Dacă ar mai fi aşteptat o zi sau două nu aş mai fi primit-o, pentru că în Asociaţia «Braşov decembrie 1989» sunt persoane împotriva cărora eu şi alte sute şi mii de persoane din ţara asta de fapt am ieşit în stradă”, a spus preşedintele AFDPR, făcând referire la impostori sau foşti activişti de partid care au devenit „luptători cu merite deosebite” după revoluţie. De altfel, fostul deţinut spune că relaţiile cu asociaţia braşovea