Trei ministri ai viitorului cabinet Boc, Adriean Videanu, Laszlo Borbely si Kelemen Hunor si-au exprimat public pozitia si intentiile fata de proiectul minier de la Rosia Montana, in cadrul audierilor parlamentare de marti 22 decembrie. In acest moment, procedurile de avizare ale controversatului proiect minier de la Rosia Montana sunt inghetate la ministerul Mediului, dupa ce mai multe acte au fost contestate in instanta de ONG-urile care se opun deschiderii minei de aur.
Compania canadiana Gabriel Resources sustine ca statul romana va castiga 4 miliarde de dolari. Presupusul profit va fi insa esalonat pe 16 ani, dar nu exista nici o garantie in afara declaratiilor companiei. Singurul contract dintre compania canadiana si statul roman, reprezentat de licenta de exploatare, este insa secretizat.
Garantii de 101% ca nu va polua
Si viitorul ministru al Mediului si Padurilor , Laszlo Borbely, si-a facut public punctul de vedere asupra proiectului minier de la Rosia Montana. “Eu am o pozitie foarte clara pana cand nu am o asigurare de 101 la suta ca nu va polua si stim ca am avut precendente in Romania cu poluarea din Maramures; deci, pana cand nu avem garantii de 101 la suta, pana atunci pozitia mea e ferma: aceasta investitie nu trebuie pornita. In momentul de fata sunt discutii; exista si o comisie mixta romano-maghiara. Suntem in faza in care adunam date ca sa vedem ce facem", a declarat Laszlo Borbely.
In cadrul audierilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului, viitorul ministru a oferit si o informatie noua. El a mentionat ca Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana, Gold Corporation, a facut demersuri pentru obtinerea unui nou plan urbanistic zonal, fostul PUZ fiind anulat in instanta fapt ce in 2007 a dus si la stoparea procedurii de evaluare a proiectului de catre guverul roman.