Opt pacienţi care au rămăs fără vedere la unul dintre ochi au reuşit să şi-o recapete, după un tratament pe bază de celule stem brevetat de o echipă de medici din Newcastle, relatează cotidianul american USA Today.
Tratamentul a fost dezvoltat de North East England Stem Cell Institute şi implică realizarea unei mici biopsii a corneii ochiului sănătos al pacientului şi apoi multiplicarea celulelor stem extrase într-o cultură de laborator. Apoi celulele mature sunt transplantate ochiului afectat, restaurând corneea distrusă.
Tratamentul mi-a schimbat viaţa. Mi-a îmbunătăţit vederea la ochiul drept de la 10% la 90%, şi mai mult decât atât, mi-a dispărut şi durerea şi sensibilitatea la lumină la acest ochi, a declarat unul dintre pacienţi, Russell Turnbull, care şi-a pierdut vederea cu ochiul drept în urma unei încăierări în urmă cu 15 ani.
Acest tratament poate ajuta şi miile de oameni care suferă din cauza cecităţii parţiale sau totale provocată de diferite maladii sau accidente suferite la nivelul corneii.
Cercetătorul care a coordonat studiul care a dus la obţinerea acestui nou tratament, Sajjad Ahmad, susţine că succesul acestui tratament se bazează pe faptul că sunt folosite propriile celule stem ale pacientului pentru vindecarea sa.
Acest tratament depinde, însă, de existenţa unui ochi sănătos de la care să fie extrase celulele stem şi poate trata doar cecitatea provocată de afecţiuni ale corneii, neavând nici un rezultat în cazul cecităţii provocată, spre exemplu, de probleme ale retinei, aşa cum ar fi degenerarea maculară.