Clujeanul şi-a mobilizat colegii de pe platforma industrială, rudele şi cunoştinţele din alte intreprinderi, după ce a aflat de la un timişorean ce s-a întânplat în 19 decembrie 1989 în oraşul de pe Bega.
Unul din participanţii la comemorarea evenimentelor din decembrie este inginerul Dumitru Dragomir Inclezan. „Vin în fiecare an la manifestări”, ne-a dezvăluit bărăbatul. Are şi motive. Unul din cei ucişi de gloanţe la Hotelul Astoria este chiar fratele său, Ioan Inclezan.
Vorbeşte cu greu despre evenimentele care i-au marcat viaţa, familia şi cariera. Are motive serioase. El a declanşat operaţiunea de mobilizare a muncitorilor de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG).
Un timişorean a povestit ororile
Totul a pornit de la întâlnirea unui timişorean, în data de 19 decembrie 1989, care a venit la CUG, pentru cumpărarea de oxigen. Relatările sale despre ororile comise împotriva demonstranţilor i-au întărit convingerea că trebuie acţionat. „Atunci am simţit că nu mai putem sta fără să acţionăm”, mărturiseşte clujeanul. Sprijinit de colega Viorica Luca a transmis pe la prietenii din combinat îndemnul de a porni în data de 21 decembrie spre centrul oraşului. Soţul acesteia, instructorul de dans Emil Luca a făcut legătura cu mediul universitar. „Emil i-a anunţat pe prietenii lui Călin Nemeş şi profesorul Dan Negru”, povesteşte Inclezan. Restul e istorie. Grupul lui Nemeş şi Lucian Matiş au încercat să mobilizeze trecătorii din centru, unde au murit 12 oameni.
Strategia a fost modificată
Planul iniţial era să se adune în Piaţa Păcii (în prezent Lucian Blaga), în faţa Casei de Cultură a Studenţilor: „Trebuia doar să oprim tramvaiele, în faţa sediului administrativ al CUG-ului şi pe Bariţiu”. Mobilizarea a fost exemplară, în ciuda temerii că vor fi blocaţi sau arestaţi. „Am estimat că peste 2.500 de muncitori au plecat spre centru”.