Nutriţioniştii vă sfătuiesc să mâncaţi produse tradiţionale, dar să vă mulţumiţi cu porţii cât mai mici şi cu numai trei mese pe zi. Sursa: Libertatea
De Sărbători, masa românilor conţine, în special, grăsimi provenite din tobă, caltaboş, slănină sau sarmale.
Pentru că masa de Crăciun nu e în spiritul tradiţiei dacă de aici lipsesc renumitele preparate de porc, bucuraţi-vă de ele, dar nu exageraţi. Dacă vă înfruptaţi din delicatese cu moderaţie pe parcursul întregii zile, puteţi evita dezechilibrele alimentare.
Cei care au ţinut post trebuie să fie atenţi la cât mănâncă pentru că riscă pancreatite sau boli diareice. Obezii, cei cu boli cardiovasculare, gută şi hipertensivii ar trebui să fie cei mai atenţi la alimentaţie în această perioadă.
„Bolnavii de gută nu au voie să mănânce carne roşie”, avertizează nutriţionistul Cristina Alexandrescu.
Aperitive la micul dejun
Specialiştii în alimentaţie susţin că la micul dejun e bine să mâncaţi doar un aperitiv, la prânz ciorbă şi sarmale, iar la cină o friptură. Pentru prima masă a zilei puteţi apela la aperitivele tradiţionale de porc, la salata de boeuf, la tobă. Aceasta dacă e făcută preponderent din limbă, ficat şi carne macră nu e foarte grasă, iar gelatina nu are calorii.
„Gelatina din tobă e obţinută prin fierbere, e o bună sursă de proteine, nu îngraşă şi nu se digeră foarte greu”, explică nutriţionisul Corina Zugravu.
Pentru a evita grăsimile din salata de boeuf, puteţi adăuga maioneză vegetală. La prânz, puteţi mânca ciorbă şi sarmale. Ciorba este bine să fie un pic acrişoară, cu carne şi multe legume. Evitaţi să-i puneţi rântaş.
Ardeiul iute arde caloriile
Pentru a creşte metabolismul puteţi mânca ardei iute. „Organismul arde mai mult caloriile datorită ardeiului iute”, explică nutriţ