O decizie a Tribunalului de Primă Instanţă oferă o gură de oxigen operatorilor economici din România şi ar putea tempera iminenta creştere a preţului energiei în 2010. Recent, Tribunalul de Primă Instanţă de la Luxemburg a dat câştig de cauză Estoniei şi Poloniei, anulând deciziile Comisiei Europene (CE) privind planurile naţionale de alocare (PNA) de cote de emisie de gaze cu efect de seră. Cele două state membre au reclamat CE după ce le-au fost diminuate substanţial al
O decizie a Tribunalului de Primă Instanţă oferă o gură de oxigen operatorilor economici din România şi ar putea tempera iminenta creştere a preţului energiei în 2010.
Recent, Tribunalul de Primă Instanţă de la Luxemburg a dat câştig de cauză Estoniei şi Poloniei, anulând deciziile Comisiei Europene (CE) privind planurile naţionale de alocare (PNA) de cote de emisie de gaze cu efect de seră. Cele două state membre au reclamat CE după ce le-au fost diminuate substanţial alocaţiile naţionale. În hotărârea Curţii, se specifică faptul că statul membru, şi nu CE, decide, pe baza PNA elaborat în conformitate cu directiva europeană, asupra cotelor pe care le va aloca pentru perioada în cauză şi că, în acest caz, CE a comis un abuz de putere.
România a depus, la rândul său, două plângeri împotriva CE, fiindcă plafonul de emisii i-a fost redus cu 10% pentru 2007 şi cu aproximativ 21% pentru intervalul 2008-2012. „Hotărârile în cazul Estoniei şi Poloniei, dacă rămân definitive, pot fi invocate în cauze similare, constituind un precedent judiciar. Curtea nu a stabilit încă termenul de judecată în cazul României“, a precizat, pentru Capital, serviciul de presă al Tribunalului de Primă Instanţă.
Scenarii pentru utilizarea certificatelor recuperate
Prin scăderea cantităţii de emisii tolerate, practic, va fi redus numărul de certificate alocate fiecărei companii româneşti. În cazul