Europa Centrala si de Est a fost una dintre principalele victime ale crizei financiare mondiale. Ucraina a ajuns in pragul falimentului, iar Romania si intr-o oarecare masura si Ungaria au trecut anul in picioare doar datorita creditorilor internationali. A existat insa si o exceptie de la regula, Polonia fiind singurul membru al UE care nu a intrat in recesiune.
Anul acesta, statele central si est-europene au fost puternic afectate de recesiunea mondiala, insa intensitatea problemelor a fost diferita.
Inca de anul trecut pericolul recesiunii plana deasupra Europei Centrale si de Est. Pentru cele mai multe state insa pericolul s-a materializat in 2009. Anul trecut, la sfarsitul lunii octombrie, nu cu mult timp dupa ce se declansase panica in Statele Unite din cauza colapsului bancii de investitii Lehman Brothers, Ucraina anunta ca "i se termina bateriile" economiei si are nevoie sa ii fie incarcate.
Fondul Monetar International a decis sa ii acorde un credit in valoare de 16,5 mld. dolari (11,5 mld. euro) care sa impiedice statul sa intre in incapacitate de plata. Din cauza unei legi "populiste" insa, FMI a blocat banii acordati Ucrainei.
Economia Ucrainei s-a contractat cu 15,9% in trimestrul trei comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Acum, la un an dupa ce s-a aflat la un pas de colaps si a fost salvata de mana intinsa de FMI cu cele 20 mld. euro ce i-au fost oferite, Ungaria este considerata de specialisti cea mai "sanatoasa" tara din regiune. Odata cu sosirea la putere a primului-ministru tehnocrat Gordon Bajnai, lucrurile au luat o noua turnura. Bajnai a adoptat o serie de masuri drastice precum inghetarea salariilor bugetarilor, micsorarea impozitului pe venit pana la un nivel de 17%, reducerea contributiilor sociale platite de angajatori, reducerea cheltuielilor bugetare in urmatorii doi ani cu 4,72 mld. euro