Pana la jumatatea acestui an, doar o firma din 50 reusea sa se reorganizeze.
Consultantii din domeniu spera ca numarul mare de insolvente "la propria cerere" va avea drept rezultat cresterea reorganizarilor reusite.
"Cel mai important factor pentru o firma intrata in insolventa este legat de gasirea surselor de finantare - fresh money - pentru a putea spera la o reorganizare reusita. Aceasta poate avea loc prin gasirea unui fond de investitii, a unui investitor strategic, a unei institutii financiare sau prin valorificarea unei parti din active. O firma intrata in insolventa nu poate supravietui doar din activitatea de baza, deoarece daca putea nu deschidea procedura. Firmele trebuie in acelasi timp sa isi continue activitatea, dar si sa arate cum isi vor plati datoriile", a declarat Arin Stanescu, managing partner al firmei Stanescu Milos Dumitru si Asociatii si presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Numarul redus de reorganizari acceptate de creditori - circa 450 din peste 20.000 de dosare pe rolul instantelor pana la jumatatea acestui an - arunca o imagine negativa asupra firmelor care intrau sub incidenta Legii 85/2006 (a insolventei), procedura fiind asimilata in majoritatea cazurilor cu falimentul.
Lucrurile s-au mai schimbat in acest an, astfel ca multe firme recurg la aceasta metoda ca o masura de protectie temporara fata de presiunile creditorilor.
"Speram ca va creste procentul reorganizarilor reusite. Semnalul pe care il avem este ca firmele incearca acest lucru, referindu-ma in special la companiile mari. Reorganizarea insa depinde si de alti factori, precum starea economiei. Din cauza acestui fapt, investitorii continua sa fie reticenti, in ciuda faptului ca unele businessuri apar promitatoare", spune Geanina Oancea, senior manager al firmei BDO Conti Insolvency, implica