Producătorii din Maramureş ţin de tradiţie cu dinţii. Astfel, ei s-au grăbit să-şi înregistreze preparatele pe care le fac şi acum după reţeta bunicilor. „Din 2004, de când a apărut Ordinul de Ministru cu numărul 620 care reglementează atestarea produselor tradiţionale, 115 preparate din judeţ de la 36 de producători au primit deja atestatul", a declarat Ioan Tuns, director coordonator adjunct la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş.
Produsele lactate, pe primul loc
Potrivit registrului de produse tradiţionale, cele mai numeroase preparate care au primit deja atestatul sunt preparatele din lapte, care au ajuns deja la 50, în cinci ani. Urmează produsele de panificaţie cu un număr de 27, fiind urmate de mezeluri şi produse din carne şi băuturi. „Anul acesta, proporţia a fost egală. S-au înregistrat 10 produse de panificaţie, 10 din carne şi 10 lactate, dar mai avem peste 40 de dosare în curs de atestare", a subliniat Ioan Tuns.
Produsele din Maramureş merg şi la export
Unul dintre cei mai titraţi producători tradiţionali din Maramureş este şi Societatea Entopat SRL din Mireşu Mare. „Noi exportăm deja de ani buni pita tradiţională de mălai tocmai în Spania", a afirmat Ioan Mătieş, administratorul firmei. Printre cele mai căutate preparate este pâinea de casă, făcută de SC Rosario SRL din Baia Mare. „Vin săptămânal la târgul de produse tradiţionale din centrul Băii Mari ca să-mi cumpăr pâine cum mâncam la mama acasă", a arătat Ancuţa Petruş, o băimăreancă de numai 27 de ani.
Atestatul le dă dreptul comercianţilor să vândă peste tot
Chiar dacă preţurile practicate de producători la produsele tradiţionale sunt mai mari în medie cu 10 - 15 procente mai mari decât cele similare de pe piaţă, producătorii spun că au deja cercul de clienţi care le cumpără produsele. „Români