Ateismul impus de comunişti până în urmă cu 20 de ani, dar şi instaurarea ulterioară a societăţii de consum au prăfuit adevărata semnificaţie a Crăciunului.
Citeşte şi:
Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov
Antropologul Vintilă Mihăilescu atrage atenţia asupra faptului că între Moş Gerilă al perioadei comuniste şi Moş Crăciun al zilelor noastre, prezent în toate hipermarketurile, nu este prea mare deosebire. „Amândoi sunt la fel de depărtaţi de evenimentul minunat pe care îl constituie această sărbătoare: Întruparea Lui Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, în vederea mântuirii omului", spune Vintilă Mihăilescu.
Biserica Ortodoxă Română reaminteşte, şi în acest an, că adevăratul înţeles al lui Moş Crăciun se află în iubirea părintească a Lui Dumnezeu-Tatăl, iubire care se arată în lume prin naşterea Fiului Său, în vederea răscumpărării omenirii din mâinile răului.
Patriarhul Daniel ne spune cine-i „Moşul"
Pastorala din acest an a Prea- fericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmisă credincioşilor cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului, explică pe înţelesul tuturor ce aşteptăm de fapt odată cu sosirea lui Moş Crăciun. Patriarhul Daniel încearcă să eludeze stereotipurile campaniilor de marketing pentru a restitui creştinilor adevărata semnificaţie a sărbătorii din această noapte.
„Moş Crăciun vine dintr-o ţară îndepărtată - de obicei se spune că vine din Nord, acolo unde este mai mult frig şi întuneric, adică în mod simbolic el vine de acolo unde este transcendenţă şi mister, unde este inaccesibilitate şi nepătrundere a înţelesurilor.
Însă Moş Crăciun se arată nouă într-un mod minunat, care contrastează cu întunericul şi cu frigul, şi anume el aduce lumina feţei sale şi căldura interioară a inimii sale, aduce atâta iubire milostivă şi atâta dărnicie, încât întunericul, îndepărtarea şi f