Îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, cu o burtă uriaşă, actorul îi ţine cald jilţul lui Moş Crăciun de aproape 35 de ani.
Îi preţuim, îi admirăm. Îi susţinem cu aplauze şi felicitări. Ne bucurăm, râdem şi plângem odată cu ei. Aceştia sunt artiştii, ei fac din meserie artă. Actorul brăilean Nicolae Ţăranu este unul dintre aceştia. El şi-a dedicat aproape jumătate din propria-i existenţă activităţii artistice.
A încântat de-a lungul carierei sale milioane de brăileni şi i-a ţinut cu sufletul la gura prin intermediul celor peste 70 de roluri memorabile jucate pe scena Teatrului „Maria Filotti".
A cunoscut-o pe renumita actriţă a teatrului românesc Lucia Sturdza-Bulandra şi a repetat o piesă de teatru alături de Ioan Cantacuzino, fiul uneia dintre cele mai renumite actriţe române, Mariei Filotti, chiar în casa acesteia din Capitală.
Dăm timpul înapoi şi ajungem în anul 1968. Atunci, tânărul Nicolae Ţăranu termina Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale". La 1 septembrie, în acelaşi an, a fost repartizat la Teatrul de Stat Brăila, cum era numit pe atunci.
"Citisem cu ani în urmă «Oraşul cu salcâmi» al lui Sebastian. Şi acest «oraş cu salcâmi» m-a făcut pe mine să aleg la repartiţie Brăila. Când am ajuns aici, un colg m-a dus în port, unde am văzut Dunărea. M-am îndrăgostit mai întâi de Dunăre şi apoi, de Brăila", îşi aminteşte cu nostalgie de acele vremuri, actorul Nicolae Ţăranu.
După 30 de ani de prezenţa pe scena teatrului brăilean, Nicolae Ţăranu se pensionează la 16 octombrie, 1998, însă continuă colaborarea cu teatrul şi în prezent.
E Moş Crăciun de când se ştie
Luna decembrie este pentru cei mici şi cei mari, deopotrivă, cea mai aşteptată lună din an. Cei mai fericiţi sunt, însă, copilaşii care reușesc să-l surprindă în casa lor, ori în serbările de la grădiniţă sau şcoală, chiar pe Moş Crăciun. Ni