Prabusirea vanzarilor a schimbat harta retailului IT&C, iar absenta statului cu proiecte publice s-a resimtit in piata de soft. Pe telecom au existat si zone de crestere.
Veniturile din serviciile de comunicatii ale operatorilor telecom au scazut in acest an cu aproximativ 20%, potrivit datelor financiare ale companiilor si estimarilor facute de autoritatea de reglementare. 2009 este anul in care companiile si-au redus drastic cheltuielile telecom si au cerut renegocierea contractelor, chiar si daca acestea fusesera semnate cu putin timp in urma - o situatie de neimaginat cu doar un an si jumatate in urma. piata locala telecom va ajunge, probabil, la o valoare de aproximativ 4 mld. euro, fata de 4,6 mld. euro in 2008.
Reglementarile impuse companiilor telecom au jucat de asemenea un rol important in evolutia pietei locale de comunicatii in 2009, deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii sporind in multe cazuri puterea clientilor si intensificand competitia.
Evenimentul anului pe piata telecom este insa preluarea Telemobil (Zapp) de catre Cosmote, o tranzactie cu o valoare totala de 207 milioane de euro si anuntata la sfarsitul lui iunie 2009. Dincolo de usa deschisa Cosmote spre internet mobil si clientii business, preluarea Zapp conturareaza patru mari poli de putere telecom in Romania: grupul de companii controlat de OTE si Deutsche Telekom Orange, Vodafone si compania locala RCS&RDS, controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari. Dupa preluarea Zapp companiile multinationale telecom controleaza peste 80% din banii cheltuiti de romani pe servicii de comunicatii.
Insolvente, achizitii si fuziuni pe retail si distributie
Prabusirea cu aproape 50% a vanzarilor de echipamente IT&C a lovit in plin retailerii si distribuitorii, acest segment fiind afectat de ajustari dramatice ale companiilor implicate.