» Programul de guvernare trimis de premierul Emil Boc Parlamentului nu are instrumente care sa-i salveze pe romani de somaj. Totusi, daca bugetul de stat va aloca anual 1% din PIB pentru dezvoltarea autostrazilor, asa cum este prevazut in acest program, economia se va misca.
» Programul de guvernare se bazeaza pe Acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International, iar guvernantii nu au prea mare marja de manevra, spun analistii economici.
» Romanii nu vor trai mai bine nici in 2010 si nici in 2011, fiindca economia autohtona se va reface greu, iar pietele economice europene nu s-au stabilizat inca. E nevoie de un deceniu pentru a reveni la vremurile din 2007-2008.
Noul guvern este obligat sa puna in aplicare masurile stabilite anul trecut de Romania si Fondul Monetar International (FMI), de aceea, programul propus de Emil Boc "nu are prea mult spatiu de manevra", spune profesorul Daniel Daianu. Tintele economice ale noului program de guvernare au fost date de FMI, dar "Fondul nu intra in detalii", de aceea, Executivul este cel care trebuie sa gaseasca solutiile menite sa asigure o crestere economica de 1,3% din PIB si sa nu depaseasca un deficit de 5,9 la suta din PIB, explica analistul economic Aurelian Dochia. Exista totusi cateva repere convenite de Romania cu FMI anul trecut. Astfel, in 2010 vor fi mai multe restrictii decat in 2009, iar institutiile publice sau companiile cu capital majoritar de stat nu vor mai avea voie sa dea tichete de masa si tichete cadou. Drepturile salariale castigate in instanta vor fi achitate doar din a doua jumatate a anului viitor, iar lefurile celor care lucreaza in companii de stat vor creste doar cu inflatia si numai daca societatile respective au inregistrat profit in 2009.
Sebastian Vladescu, ministrul de Finante desemnat, a spus ieri ca "politica salariala va fi restrictiva" si va trebui sa rama