Peste 65.000 de locuinţe din România sunt rupte de sistemul electric, pentru că Guvernul nu a finanţat programul „Electrificare 2007-2009“, care ar fi trebuit să racordeze toate casele. Guvernul a reuşit „performanţa“ de a nu finaliza racordarea niciunei gospodării prin programul „Electrificare 2007-2009“.
La începutul anului 2007, Guvernul şi-a propus electrificarea tuturor celor 67.738 de locuinţe care erau în beznă la acea dată şi estima că vor fi cheltuiţi în acest sens 479 de milioane de lei prin programul „Electrificare 2007-2009".
Autorităţile arătau, în textul programului, că situaţia în care se găsesc aceste gospodării le scoate, practic, în afara civilizaţiei.
„Racordarea la reţeaua electrică de distribuţie a acestor localităţi izolate este o cerinţă minimală pentru asigurarea unor condiţii de viaţă normale. Având în vedere încheierea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană şi intrarea într-o nouă etapă, se impune respectarea angajamentelor asumate de România pentru asigurarea dezvoltării economice şi sociale a regiunilor izolate", se arată în textul programului aprobat în martie 2007.
Aproape trei ani au trecut degeaba
Numai că socoteala celor care au elaborat acest program nu s-a potrivit cu priorităţile Guvernului, care a ignorat, cu totul, timp de doi ani, situaţia acestor locuitori ai ţării. Anul 2007 a trecut repede şi simplu: nu a fost alocat niciun leu din buget de stat pentru aceste electrificări, deşi în program erau prevăzute aproape 100 de milioane de lei. Astfel că oamenii au mai aprins o lumânare şi au trecut în 2008 cu noi speranţe.
Deşi anul trecut au fost depuse 221 de proiecte pentru obţinerea de finanţări şi chiar s-au alocat 133,5 milioane de lei din cele 192 de milioane de lei prevăzute pentru acest program, fondurile au fost blocate la o rectificare bugetară.
Prin urmare, toată