Anul acesta, importurile de produse agroalimentare s-au redus, iar producătorii interni anunţă că nu vor majora preţurile cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) consideră că de sărbători, nu vom avea aceeaşi abundenţă a produselor din import ca în anii trecuţi.
“Acesta este primul Crăciun în care vom simţi criza din plin. Totuşi producătorii români au ocazia de a-şi mări vânzările”, a declarat pentru evz.ro Mihai Ionescu. Totuşi, pentru ca produsele româneşti să ajungă pe masa de sărbători, trebuie rezolvate marile probleme din agricultură, respectiv sistemul de preluare, depozitare şi vindere a produselor agroalimentare.
Evaziunea, ieftinire şi falimente
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, spune că producătorii şi procesatorii români care lucrează cu “acte în regulă” se descurcă din ce în ce mai greu, pe o piaţă în care concurenţa neloială este în creştere.
“României îi lipsesc camioane întregi de carne, grâu. Au început să crească şi importurile de produse finite, iar cei care lucrează cu acte în regulă, la alb, sunt pe cale de dispariţie”, a explicat pentru evz.ro Sorin Minea.
Evaziunea reprezintă o problemă şi pentru crescătorii de pui. Ilie Van, preşedintele patronatului de profil, spune că piaţa neagră creşte de la o zi la alta.
“Pe masa de Crăciun, vom avea mai multă carne de pui din ţară, pentru că a crescut producţia internă. Însă, creşterea evaziunii este un semnal de alarmă. Într-o săptămână, din cauza evazioniştilor, preţul a scăzut de la 6,5 lei la 5,5 lei păe kilogram. Aşadar, ne aşteptăm la ieftiniri”, conchide Ilie Van. Însă, ieftinirea de moment va fi urmată de falimente în lanţ, spune Van.
Porcul, sacrificat în bătătură
Deşi anul acesta