Pe timpul comunismului satiriza sistemul în piesele de teatru pe care le scria. Până în prezent a scris peste 40 de cărţi pentru copii şi are în plan alte 15.
Pasiunea pentru liba engleză a dobândit-o în adolescenţă şi de atunci a însoţoit-o toată viaţa. Steluţa Istrătescu şi-a dedicat întreaga viaţă copiilor pe care i-a învăţat cu drag ce-a de-a treia limbă vorbită la nivel mondial.
“În adolescenţă, la 18 ani frecventam cercuri literare particulare de franceză, engleză, germană, literatură, muzică, pictură. Aşa am intrat în contact cu limba şi literatura engleză. Mi-a plăcut învăţământul, să lucrez cu copiii. Elevii mei au fost ucenicii cu care m-am jucat, învăţându-i engleza, de la cei mai mici până la bătrâni.”, spune profesoara, acum ieşită la pensie.
A scris “Scufiţa Roşie” în versuri
Dar nu s-a limitat la a-i învăţa pe copii engleza. Cum pe vremea comunismului nu existau prea multe distracţii, profesoara a reuşit să îmbine utilul cu plăcut în predarea lecţiilor. Aşa a început să transpună proza în versuri ca să le fie mai uşor elevilor să înveţe lecţiile. Apoi, prin anii ’70 cadrului didactic i-a venit ideea să scrie povestea “Scufiţa Roşie” în versuri, dar de abia după Revoluţie a reuşit să publice cartea.
Steluţa Istrătescu s-a inspirat din viaţa reală şi a creat scenarii pentru piese de teatru pe care le punea în scenă, personajele fiind interpretate de elevii săi. “Erau atâtea întâmplări hazlii în şcoală, mai ales pe vremea lui Ceauşescu. Piesele erau inspirate din viaţa de la şcoală, cream personaje la cererea elevilor. Într-un an am mers pe câmp la tăiat de coceni de porumb şi profesoara insista să spunem biută în loc de glugă de coceni. Am făcut o piese despre asta, era satirică. Ieşeau deseori scandaluri pe tema asta, mai luam sancţiuni, mi-a luat directoarea diploma de evidenţiat, dar pentru mine nu c