Craiovenii nu s-au înghesuit anul acesta să-şi plătească dările către bugetul local, doar 77% din taxele şi impozite fiind încasate în acest moment. Autorităţile reclamă un deficit de 40 milioane lei, bani datoraţi de primărie antreprenorilor.
Anul Nou nu e de bun augur pentru Primăria Craiova. Municipalitatea nu are ce să pună în buzunare pentru a-i aduce belşug în 2010. Datele centralizate până pe 20 decembrie de Direcţia de Taxe şi Impozite din subordinea Primăriei arată faptul că veniturile la buget s-au realizat anul acesta doar în proporţie de 77%, la vistieria oraşului adunându-se doar 96 milioane de lei, faţă de 125 milioane cât estimaseră autorităţile că vor strânge. „Având în vedere criza economică, am ajuns practic la nivelul anului trecut. Nerealizări sunt la toate capitolele bugetare, cu mici excepţii, iar situaţia pe care am centralizat-o arată faptul că la persoanele fizice, listele de debite sunt mai mari decât la cele juridice”, a spus Dana Băleanu, director adjunct în cadrul Direcţiei.
Facturi de 40 milioane de lei, plătibile până în februarie
O scădere dramatică se înregistrează la plata impozitelor pe maşini, unde, din 13 milioane de lei, cât credeau autorităţile că vor strânge, au ajuns în buget doar 6 milioane. Scăderi mari se înregistrează şi la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri. Deşi încă de la mijlocul anului, cifrele arătau faptul că în buzunarul oraşului n-or să ajungă prea mulţi bani, edilii s-au pus pe cheltuit bani şi au constatat că s-au întins mai mult decât îi ţinea plapuma. „Terminăm anul cu datorii de peste 400 de miliarde de lei vechi. Sunt facturi către furnizori, lucrări facturate, acceptate şi recepţionate de noi, dar neachitate. Le vom plăti anul viitor, în ianuarie - februarie. Şi anul trecut am terminat cu datorii, poate nu atât de mari”, a spus recent primarul Antonie Solomon.
Electro