Piaţa de capital se îmbogăţeşte, anul viitor, cu o nouă platformă de tranzacţionare la vedere, cea de la Sibiu, iar speranţele tuturor sunt legate de listările internaţionale. Una dintre cele mai semnificative schimbări pe care anul viitor le va aduce pieţei de capital este reintroducerea impozitului de 16% pentru profitul obţinut din tranzacţionarea acţiunilor deţinute mai puţin de un an. Impactul nu ar trebui totuşi să fie major, având în vedere că 2009 a repr
Piaţa de capital se îmbogăţeşte, anul viitor, cu o nouă platformă de tranzacţionare la vedere, cea de la Sibiu, iar speranţele tuturor sunt legate de listările internaţionale.
Una dintre cele mai semnificative schimbări pe care anul viitor le va aduce pieţei de capital este reintroducerea impozitului de 16% pentru profitul obţinut din tranzacţionarea acţiunilor deţinute mai puţin de un an. Impactul nu ar trebui totuşi să fie major, având în vedere că 2009 a reprezentat doar o perioadă de suspendare, iar taxarea era cunoscută din anii anteriori. Brokerii speră astfel că lichiditatea bursei nu va fi afectată de absenţa facilităţii fiscale. „O facilitate rămâne totuşi în 2010, anume compensarea pierderilor dintr-un an cu eventualele câştiguri din anul următor“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.
Principalele aşteptări pentru anul viitor, menite să crească lichiditatea şi capitalizarea bursieră, vin din zona noilor listări, a ofertelor publice iniţiale. Dezvoltarea pieţei de capital depinde, în primul rând, de varietatea şi numărul instrumentelor tranzacţionabile. Trecerea de la statutul de piaţă emergentă la cel de piaţă dezvoltată nu se poate realiza decât prin majorarea ofertei şi posibilitatea achiziţionării unor portofolii de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro.
Privită în ansamblu, piaţa românească de capital se va îmbogăţi anul viitor cu o nouă