Propunerea a fost avansată ieri în cadrul audierilor din comisiile parlamentare
În astfel de închisori sunt externalizate administrarea imobilului şi serviciile legate de masă şi spălarea lenjeriei
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a reluat ieri, în cadrul audierilor din comisiile specializate din Parlament, ideea prezentată anul trecut de secretarul de stat Gheorghe Mocuţa, aceea de a privatiza administrarea clădirilor în care funcţionează penitenciarele, precum şi serviciile care se derulează în acestea.
Susţinând că se lucrează încă la acest proiect, Predoiu a vorbit despre necesitatea înfiinţării unor penitenciare private. "În 2008 şi în 2009 am demarat o reformă treptată a sistemului penitenciar, introducând măsuri noi, precum specializarea penitenciarelor. O strategie de reformă a sistemului a fost elaborarea la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi însuşită de minister. (...) Cred că trebuie să studiem soluţia operării unor penitenciare în sistem privat şi intenţionez să lansez un studiu al unor astfel de sisteme care operează în terţe state, care să se finalizeze cu un document de politică publică", a precizat el.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa, anunţa anul trecut că imobilele în care se află penitenciarele, precum şi serviciile acestora ar putea trece în administrare privată, astfel încât administraţia publică să se ocupe numai de detenţie. Concret, era vorba despre administrarea imobilului, despre serviciul de catering care asigură masa sau despre spălatul lenjeriei.
Administratorii "private prison" din Marea Britanie au profituri uriaşe
În Regatul Unit sunt, astăzi, 12 închisori private, acestea fiind gestionate de către companiile private G4S, Kalyx şi SERCO. Toate închisorile private din Marea Britanie sunt inspectate în mod regulat, în acelaşi mod ca ş