Artistul băimărean a avut de curând prima sa expoziţie personală din carieră. Sculptează în bronz şi fier, însă cochetează şi cu ideea de a lucra, pe viitor, în lemn.
Marius Mureşan a făcut cunoştinţă cu arta sculpturii la vârsta de cinci ani. Părinţii săi au fost cei care i-au îndrumat paşii în carieră. „Îmi plăcea de mic să desenez. Pe urmă, am descoperit şi sculptura. Ai mei ştiau cu cine au de a face. Nu-mi plăceau alte materii la şcoală, cum ar fi matematica ori româna, aşa că au hotărât să mă dea la Liceul de Artă", arată Marius Mureşan.
Acasă, are inspiraţie
După absolvirea facultăţii, s-a întors acasă, pentru că se simţea foarte legat de oraşul natal, de familie şi de prietenii rămaşi aici. „Există o comunitate importantă de artişti în Baia Mare, în care am avut onoarea de a mă integra", explică artistul. Timp de cinci ani, a lucrat la Faimar, la secţia Creaţie. Pe urmă, a ales să se concentreze strict pe sculptură. „A însemnat mult pentru mine prima expoziţie a mea personală. Am mai participat la expoziţii de grup, însă acum a fost altceva", afirmă băimăreanul.
Expoziţia sa a purtat titlul „Integrare", care se referea la provocarea pe care sincretismul expresiei vizuale o presupune prin relaţia dintre sculptură, arhitectură şi ambient. „Referirea la sine a artistului postmodern nu este una care ţine de un gest egoist ci, mai degrabă, de un eroism al disecării sinelui în folosul comunicării", este de părere artistul plastic Dorel Topan.
Prima expoziţie, un succes răsunător
După o iarnă petrecută în atelierul Teatrului Municipal, într-un frig cumplit, în seara premierei „Faust"-ului lui Victor Ioan Frunză, primul contact al spectatorilor cu scena a fost cel cu imaginea halucinantă a îngerului supradimensionat pe care Marius îl confecţionase ca pe o epidermă metalică, o ţesătură de fier în interio