Parintele Gabriel Herea (nascut la Vaslui, in 1978) a absolvit Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloaie", specializarea Pastorala, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, apoi Facultatea de Filosofie, (specializarea Filosofie si Logica) din cadrul aceleiasi Universitati, cu un master in Filosofie Crestina. In prezent, este doctorand in Istoria Artei al Universitatii "George Enescu" din Iasi.
- Stimate parinte Gabriel Herea, sunteti preot paroh in localitatea suceveana Patrauti. Aveti, asadar, a pastori comunitatea locala, dar aveti in grija si biserica - un monument aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Care dintre aceste raspunderi vi se pare mai anevoioasa?
- Misiunea de lider al comunitatii spirituale. Foarte multa lume crede ca preotia este o meserie usoara, dar numai cine a putut privi din interior si-a dat seama despre falsitatea acestei opinii. In primul rand, preotia nu este o meserie ci un mod de viata. Ganditi-va la cat de grea este construirea unei relatii armonioase intre doi oameni. Daramite intre 300 de oameni. Misiunea preotului este de a-i multumi pe toti cei 300 si de a-i ajuta sa introduca in viata lor deprinderi ce ii ridica spiritual.
Stiu ca exista comunitati in care preotul este primit cu bratele deschise si i se ofera un credit neconditionat. Nu a fost cazul meu la Patrauti. Comunitatea este framantata de suspiciuni lansate de o predica neoprotestanta foarte agresiva.
La noi in sat mai este o parohie ortodoxa si cinci case neoprotestante de adunare. Pot spune fara sa gresesc ca in 2003, atunci cand am fost hirotonit pentru Biserica Sfintei Cruci din Patrauti, ortodocsii erau o minoritate in acest sat. Inchipuiti-va faptul ca fiecare parohian de-al meu are o ruda care este neoprotestant. In aceste conditii nu